Pakistan modererer trusler

Religionsministeren i Pakistans regjering truet tilsynelatende Salman Rushdie med selvmordsbombere etter at den anerkjente forfatteren ble adlet i helgen.

– Hvis noen angriper ved å feste bomber til kroppen for å beskytte Profetens ære, vil det være berettiget, uttalte religionsminister Mohammed Ijaz ul-Haq, ifølge The Times.

Uttalelsen i den pakistanske nasjonalforsamlingen ble straks tolket som oppfordring til drap på Rushdie. Det forekom fra første øyeblikk to motstridende oversettelser av ul-Haqs trusler. De ble oversatt vekselvis med å sprenge en bombe «på hans kropp», altså Rushdies, og «på sin kropp», altså selvmordsbomberens.

Dukker som forestilte Rushdie og dronning Elizabeth ble brent i Pakistan, der adelstittelen raskt fikk en plass i valgkampen om presidentvervet. Religionsministeren må likevel ha innsett at han gikk for langt. I løpet av gårsdagen presiserte han truslen slin slik:

– Hvis noen sprenger seg selv i lufta, vil han selv anse det som berettiget. Hvordan kan vi bekjempe terrorisme når de som begår blasfemi belønnes av Vesten?

Irans revolusjonsleder ayatollah Ruhollah Khomeini utstedte i 1989 en drapsordre på Rushdie via en såkalt fatwa. I ni år måtte den indiskfødte forfatteren leve i skjul på grunn av truslene som fulgte utgivelsen av romanen Sataniske vers.

Religionsministeren i Pakistan har blåst nytt liv i dette hatet med sin oppmuntring til selvmordsbombing. Han er som alle kjent med at selvmordsbombere ikke er selvmordere, men drapsmenn som helst tar flest mulig med seg i døden.

Ijaz ul-Haq stiller seg også bak den oppfatning at ytringsfrihet i andre land ikke kan tåles og at myndigheter og folkevalgte andre steder som ønsker å hedre en forfatter muslimske geistlige og politikere anser som blasfemist, kan trues med bomber.

Det tjener Pakistan til liten ære.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s