Lever Dagbladet?

Først skrev jeg en kommentar. Så ble jeg intervjuet i Kulturnytt. Det første til et innlegg i DN, der studieleder Richard Bache ved Norges kreative fagskole (tidligere MI) sist torsdag sa seg enig med meg i at Dagbladet (snart) går inn.
Så jeg svarte i DN i dag:

Heia Dagbladet!

«Øgrim sa at Dagbladet går inn», skriver studieleder Lars Richard Bache ved Norges Kreative Fagskole i DN torsdag. Han gjør meg også til tidligere redaktør i avisa. Begge påstander er like unøyaktige som en dårlig Dagblad-forside.

Dagbladet er utvilsomt utsatt, som løssalgsavis og nummer to i det markedet som rammes hardest av konkurransen fra nye medier. Slik avisa i dag besvarer disse utfordringene, kan den bli den første store avisa som går inn.

Konkurransen fra nettavisene, nettet forøvrig, VG, Klassekampen og Morgenbladet tærer på opplaget. Dagbladet er nødt til å gi leserne noen ekstra gode grunner for å kjøpe avisa regelmessig.

Slik jeg ser det er imidlertid ikke lærdommen av Spetalen-dommen at avisa må bli mer skikkelig, slik mange kritikere åpenbart mener. Hvis Dagbladet skulle strebe etter anerkjennende nikk, ville all sevje renne ut.

Når nervene kommer i ulage kan avisa bli mer forsiktig enn Aftenposten og NTB. Det høres utrolig, men har skjedd flere ganger det siste tiåret. Dagbladet må våge å trå opp til kanten for det akseptable, selv om mange av de kulturradikale kjerneleserne får nerver av det.

Jeg skrev forleden under overskriften «Leve Dagbladet!» at avisa bør være rølpete, radikal, utfordrende, nærgående, frekk, småpornografisk, blasfemisk og hipp. En avis for grunerjåler og kulturradikale arkitekter, og en tabloidavis frekk nok til at 140.000 vil plukke den fra stativet.

Utfordringen er å skape det faglige miljøet og en produksjon som gjør slik radikal djervhet mulig uten altfor mange tabber.

Når jeg uttaler meg skarpt om Dagbladet, slik jeg har kommentert det jeg ser som feilskjær og dårlig arbeid i andre store medier, er det i håp om at vi skal få en åpnere og mer nærgående mediedebatt i Norge. Det betyr ikke at jeg er enig med de mest konservative mediekritikerne. Tvert om – jeg mener det er stort potensial i den tabloid undersøkende og frekke formen. Dagbladet trenger etter min oppfatning en skarpere profil, som avisa våger å stå for hver dag og forfølger med langt høyere kvalitet enn i dag. Da vil leserne tåle at man snubler iblant, særlig hvis motet omfatter en vilje til å innrømme egne tabber.

Helge Øgrim
redaktør i Journalisten, reportasjeleder og redaksjonsjef i Dagbladet.no 2000-2007

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s