VG og «skal ha»-syndromet

Forsida i dagens VG er pussig. Hovedoppslaget handler om en som er bitt av hund, for andre dag på rad (forskjellige hunder og ofre).

Men det som påkalte min oppmerksomhet, etter twitter fra @astridmeland, var saken ved siden av:
– DØDE
av tannlege-
SKREKK

Utvilsomt oppsiktsvekkende, med bilde av ung jente. Den er ikke på nett. Kudos til nettredaksjonen, for denne er tynn.

Avisas London-korrespondent Leif Welhaven har skrevet artikkelen. Første spørsmål, som alle journalister ideelt burde stille seg, kunne ha vært:
– Tror jeg (Welhaven) på dette?

Ingressen sier JA:
London (VG): Sophie var så redd for tannlegen at hun nektet å åpne munnen for å spise. Til slutt klarte ikke kroppen mer.

Dødsårsaken er fastslått til nyresvikt etter sult og uttørring.

Tredje avsnitt:
«Under en rettslig høring i England er det framlagt påstander om at den lille jentas død har sammenheng med ekstrem tannlegeskrekk.»

Kort vei fra konstatering til «påstander». Resten er foreldrenes framstilling av hendelseforløpet i en tragedie jeg etterpå ikke aner om skyldes grov uforstand på sykehuset, eller kriminell neglisjering av barnets helse hos foreldrene.

Dette er etter min mening gammelmedial journalistikk, der man ikke bryr seg om å framskaffe eller i verste fall hopper over informasjon som ikke passer med tittelen. Dette er nettet bedre på, noe som taler imot den utbredte oppfatningen av papiravisenes som kvalitetsjournalistikkens bolverk mot nettets fjas (som jo fins i stort monn).

VG griper også til den altfor vanlige «skal ha-manøveren»:
«Sophie skal ha blitt livredd for tannleger».

Dette har irritert meg lenge. Der informasjonen er tvilsom, gjemmer journalister seg så ofte bak «skal ha» at det går i blodet og de tilmed bruker det om åpenbart presise opplysninger. Dermed undergraves ambisjonen om å skjelne mellom faktuell informasjon og løse rykter til hele troverdigheten kan rakne (ok, dystopi).

Samme korrespondent er rausere med utflukten i en annen artikkel i dag. Den handler om at Bee Gees-Robin (?) og hushjelpen fikk barn:

Kona Dwina, «skal ha» gitt sin velsignelse (til sex med hjelpen). («Men ifølge engelsk presse mener kona at Robin Gibb har gått for langt…»)
«Nå skal Dwina Gibb ha kastet hushjelpen og det lille barnet ut…»
«Inntil videre skal Robin G ha innlosjert mor og barn i en ombygget låve…»

Dette er tre ganger på tre avsnitt, og etterlater et syltynt inntrykk.

Kilden er forøvrig Daily Mail, som jeg har inntrykk av at noen norske redaksjoner bruker veldig ukritisk. En sjekk på Retriever:

Dagbladet (papir) har de siste tre årene henvist til Daily Mail 226 ganger, VG 684 ganger og Aftenposten 95 ganger.

Oppdatert skal-syndrom:
Flyulykken på Schipol, omtalt under stort bilde av fly fra Turkish Airlines i tre biter på et jorde. Ingressen til db.no lyder:

«Passasjerflyet skal ha havarert, som skal være Turkish Airlines rute 738 skal ligge i tre deler utenfor rullebanen på Schiphol flyplass i Amsterdam.»

Reklamer

7 kommentarer

Filed under Mediekritikk er konkret, Uncategorized

7 responses to “VG og «skal ha»-syndromet

 1. Stig Ove Voll

  Takk for at du ga denne utinget et godt ord, for dette var nytt for meg. Den slags retoriske vendinger som «skal ha» har alltid irritert meg, men jeg har aldri sett noen sette navn på det eller lage et begrep av det. Det skal du ha… 😉

 2. dodofuglen

  Daily Mail er en på mange måter udmerket avis, særlig hvis man som undertegnede tenderer mot det reaksjonære, men når det gjelder helse er den de britiske øyers utvilsomt heftigste kolportør av skremselspropaganda. De har for eksempel vært svært dedikerte talsmenn for den nå svært så diskrediterte sammenhengen mellom MMR-vaksinen og autisme.

 3. «Skal ha»-syndromet er fascinerende og frasen brukes mye, spesielt i nettmediene (les: spesielt Nettavisen). Jeg har selv tatt meg i å ukritisk formulere meg slik i enkelte artikler. Slik jeg ser det, er det forhold som tilsier at «skal ha» kan være en fruktbar måte å beskrive saker på. Ta for eksempel Reidar Nodby-rettsaken jeg dekket mandag. Der påstår den tidligere tippesjefen at det lå muntlige avtaler til grunn for en skriftlig avtale, og jeg mener det ikke ville vært noe i veien for å skrive: «Det skal ifølge Reidar Nordby jr. ha blitt blitt lagt til grunn klare forutsetninger forut for signering av avtalen. Denne oppfatningen deler imidlertid ikke Norsk Tipping.», eller noe i den duren. Men nå har bruken av begrepet tatt helt overhånd, og brukes i størst grad i siteringer fra Metro, Daily Mail eller ananova.

 4. Snorre

  Du skal ha kudos for denne bloggposten!

 5. hogrim

  Ny højdare for skal-ha-syndromet i Dagbladet.no:

  «Den tidligere idrettsprofilen skal ha lagt den påståtte raneren i bakken da han skal ha forsøkt å rane ham ved minibanken.»

 6. hogrim

  Den angivelig tidligere idrettprofilen skal ha lagt den påståtte raneren i den såkalte bakken da han skal har forsøkt å rane ham ved den mulige minibanken»
  Eller: vi har ikke peil, men håper dere gidder å lese dette likevel

 7. hogrim

  PS
  Tror jeg fant en ny rekord i «skal ha»-bruk. Pussig nok Vg igjen.Lærer man de nye at det ikke er så nøye å sjekke tynne historier, bare man putter frasen først?
  Her er den iallfall: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=566856
  Ble det 8 eller 9 ganger?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s