Dagbladets redesign og omlegging vellykket?

Tidlig opp i dag for å kjøpe nye Dagbladet. Vi fikk jo raskt beskjed om at ambisjonene bak omleggingen er begrenset. Anne Aasheim valgte å la stortromma stå i fred. Det var nok ikke for at naboene skulle sove videre, mer fordi man ikke ville spenne forventningene for høyt. Derfor la avisa heller ikke opp til noen dialog med leserne i forkant.

Nå foreligger resultatet av seminarer, dummies, innleid hjelp og intern debatt. Jeg syns det er litt fint.

Grepet med å flytte masse kommentarstoff bakerst, gjør kanskje dette feltet tydeligere. Men den har noen kostnader.

Marie Simonsen er ofte veldig god. Og hun er nesten alltid frekk, noe som kler Dagbladet, selv om dagens kommentar var på det jevne.

Jeg liker innholdsfortegnelsen bakerst, men ikke sidenavnet Sist og først.

Herfra skal man altså bla feil vei. Det funket ikke for meg første dagen, men kan være en vanesak? Blikket faller lett på høyre side, men det er jo ikke der jeg skal starte lesingen. Og når en sak går over mer enn to sider, må jeg jo bla helt forbi den før jeg vet om jeg har funnet starten. Se sidene 50, 51, 52. Litt arabisk for meg.

Noen har foreslått at det skulle trykkes opp ned så lenge man leser bakfra. Da blir sidevendingen og øynene samstemte, og det er klart når man skal snu avisa og starte i andre enden.

I første del er mye likt, noe helt nytt. To sider under vignetten Agenda skal bringe eksterne ekspertstemmer inn i Dagbladet. Fin ide, men for meg er Frederic Hauge er for mye aktivist til å signalisere ambisjonen.

To hele sider med NTB-klipp virker rart, litt fattig. Vårstell av sykkel (fin grafikk!) er havnet på nyhet. Eh?
Utenriksdekningen er tynn.

De nye sidetoppene (stripe med seksjonsnavn og dato) er fine.

TV-programmet har fått midtsidene. Jeg liker å lese tv-program på langs, men designet virker helt uferdig. Blanke timesfelter der noe varer i to timer (film). Filmer uten omtale eller terning. Jeg foretrekker strengere maler, fast lengde på alle programfelter, tydelig skille ved nytt program i samme time. USA Today har gjort dette mye bedre, lenge.

Kanskje man kunne kutte ut programomtalene øverst på midtsidene, det er likevel bare plass til tre. Legge inn flere kanaler og stramme det skikkelig opp.

Syns ellers det er ganske dristig å gjemme bort tegneseriene og været. For meg er dette rutinelesning i mange aviser. Da er det ganske avgjørende at man ikke må bla fram og tilbake for å finne om det skal regne i ettermiddag eller sjekke om Jokke og Camilla fikser det.

Dette bare noen førsteinntrykk. Blir spennende å se om markedet liker omleggingen og tåler prisløftet.

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Dagbladets redesign og omlegging vellykket?

 1. Tilbaketråkk: Nyhet! Noen skriver noe fint om Dagbladet « Astrid Meland

 2. Enig med deg om TV-programmet, Helge, det er grid, men ikke helt grid likevel. Det kule ved det, er at det genereres av et php-skript 🙂 Har sett litt på USA Today’s variant, og vi prøver noe lignende på nett. Men mulig det er for fremmed for endel lesere?

 3. Avisoman

  Dagbladet ble bedre etter omleggingen, men ikke nok, jeg har et inntrykk av innholdet er som før; ingen flere kommentarer, ikke mer å lese, ikke mer fornuft… forandringen ligger i at alt det «meningsfulle» er puttet bakerst i avisen, altså et teknisk grep som ikke forandrer på avisens totale innhold.
  Fortsatt selges avisen på nyheter som bærer preg av harelabb (og derfor må «overselges», godt synlig for lesere som gidder å lese ferdig).
  Dagbladet er fortsatt en elendig nyhetsavis på «tradisjonelle nyheter», politikk, næringsliv- og kulturnyheter.
  Hvis Dagbladet skal overleve som en viktig avis, må den ikke bare være best på kultur og meninger, den må være best på de «store nyhetene» som startes av andre medier, og – i tillegg – være sterke nok til å sette dagsorden med «egenproduserte, vesentlige nyheter» (gravenyheter). Her er Dagbladet fortsatt blant de dårligste i landet (det er i seg selv en prestasjon sett i lys av avisens sterke tradisjoner).
  Dagbladet (inkl. Magasinet) må hente de beste gravejournalistene, de beste reportasjejournalistene, og sammen med landets beste kulturavdeling kan de lage landets beste avis.
  Men det haster, mange lesere har rømt skuta, og mange har gitt opp håpet om at Dagbladet igjen skal bli en betydningsfull riksavis. Distriktsdekkingen må bli mye bedre, Norge er ikke Oslo, og Oslo er ikke Norge (selv om den tror det.) Det er en tragedie at Dagbladet nærmest har lagt ned sine lokalkontorer.
  Avisen må gjenvinne troen på papiravisen, på mange måter må den starte på nytt. Si til seg selv, «nå skal vi lage en ny avis, landets beste avis.»
  Da holder det ikke med noen tekniske grep!

 4. hogrim

  Jeg er enig i mange synspunktene dine, Avisoman. Men var likevel positivt overrasket over forbedringen det gir å åpne rett på nyheter på side 2 og samle kultur+debatt bakerst.

  Tror som deg at utfordringene er veldig store. De største er kanskje om avisledelsen har gode nok ideer og om organisasjonen er i stand til å iverksette dem. Hver uke, helst hver eneste dag, må redaksjonen i en løssalgsavis som har mistet mye av tilliten, holde overblikket, finne de egne sakene som kan sette spor, kaste vrak på ideene som ikke gir merverdi. Det siste har kanskje vært blant avisas største problemer; altfor mange dårlig tenkte opplegg er fullført og klistret på forsida. Og altfor mange dårlige saker fra en redaksjon som har levd med for lave krav, er kommet på trykk.

  Når dette overlever i årevis mens man luller seg inn i forsikringer om at Dagbladet «egentlig» er best og viktigst, setter mye dårlig kultur seg godt fast.

  Det er mye bra i kulturstoffet. Men jeg synes en god del av Dagbladets egne kommentarer skjemmes av uoriginal tenkning blandet med skråsikkerhet. Debattstoffet er vel heller ikke bedre enn Aftenposten, Klassekampen og Morgenbladet?

  Håper det beste, men våger ikke tro.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s