Belønning for omskjæringstrusler

Jeg synes det er vanskelig å forstå og akseptere Utlendingsnemdas (UNE) vedtak om å gi opphold til en rekke afrikanske familier på følgende grunnlag:

1. UDI gransker søknaden og finner at den ikke tilfredsstiller reglene. Utvisning vedtas.
2. Foreldrene, som var asylsøkere, hevder at de vil omskjære datteren hvis de reiser tilbake til hjemlandet, siden det er vanlig der.
3. UNE gir datteren asyl som flyktning, foreldrene får bli som nær familie. Hun flykter altså fra trusselen om at foreldrene skal omskjære henne, og de som truer henne får opphold i samme slengen.

Det blir litt som om en familie fra et land der det ikke kan påvises at de blir forfulgt, får opphold fordi mannen forteller at han kommer til å banke kone og barn hvis de sendes hjem, fordi det er vanlig der.

Det må jo ha slått UNE at denne praksisen raskt vil bli kjent og misbrukt. Mange søkere med døtre fra land der omskjæring er noenlunde vanlig, vil gripe til denne trusselen. Og nesten alle vil etter dagens praksis få gjennomslag.

Aftenposten avdekket forholdet og beskrev det her og her.

Jeg er i prinsippet for fri migrasjon, men innser at det er vanskelig å praktisere, særlig for ett land. Jeg er skeptisk til ordninger som oppmuntrer til løgn og svindel, siden det skaper en ubalanse i hvem som kommer hit og gir dem en skjev start. UNEs håndtering av denne saken skaper ikke noe uhåndterlig innvandringspress eller liknende problemer. Men jeg kan ikke skjønne annet enn at den oppmuntrer både svindel og innvandringsskepsis.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Belønning for omskjæringstrusler

  1. UNE er litt damned if they do, damned if they don’t, syns jeg. Overlate barna til lemlestelse? Hvordan skulle man kunne forsvare det?

    Et alternativ kan kanskje være å automatisk overføre disse barna til barnevernet. Foreldrene har jo uttrykt et ønske om å skade dem. Det bør vel være god nok grunn. Deretter kan man utvise foreldrene og sette barna i fosterhjem.

    Det er definitivt en suboptimal løsning, men ikke nødvendigvis verre for barna enn å bli omskjært og vokse opp i patriarkalsk krigssone.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s