Kultureliten mot Frp. Rått parti?

Andreas Hompland leverer et interessant forsvar for den såkalte kultureliten i Dagbladet søndag. Som vanlig også velskrevet.
(Opdatert: Homplands artikkel nå på nett, Baardsons etternavn rettet.)

Slik jeg leser Hompland, mener han Jon Hustad, Aslak Nore og Asle Toje er illojale mot den tankekraften de selv representerer, når de angriper kultureliten. Og bekreftelsen på at slike angrep må forkastes, finner Hompland i reaksjonære aktører som ble kulturvenner da de fikk medansvar for å gjødsle kunsten med offentlige midler; Se og Hørs tidligere redaktør Knut Haavik og Mandals tidligere ordfører Alf G. Møll.

Dagbladets faste kommentator påpeker at mens den kulturelle grenen av middelklassen forakter både de konvensjonelt folkelige og de kommersielle(?), vender folk flest sitt agg mot de kulturelle, ikke mot næringslivet.

Hvor underlig er egentlig det? Hvis man ser for seg to eliter der den ene har Bentein Baardson som lederskikelse og den andre har Kjell Inge Røkke, er det da så rart om den siste gis mest slakk av dem som kaller seg arbeidsfolk? Hvis mange borgere antar at den finansielle eliten skaper sin rikdom ved gode kommersielle ideer som også gir brukbare arbeidsplasser, mens den kulturelle eliten nettopp skor seg på å markere sin distanse til de kulturelt underbemidlede og dels er befolket av rene sjarlataner som stadig mer høyrøstet gjør «krav» på skattemidler, virker det ikke særlig oppsiktsvekkende.

Baardson, som altså er nyinnsatt leder av Kulturrådet, mener Siv Jensens kritikk av Giskes rådsutnevnelser tyder på kugalskap. Giske selv, venstrepopulisten med honningkrukken, besvarer kritikken av «venneutnevnelsene» (money can buy you love?) med at Frps leder nok ikke har beskjeftiget seg mye med kulturpolitikk. Det er i grunnen samme angrepsvinkel som Hompland velger; den lavkulturelle Jensen forakter det hun ikke forstår. Giskes svar vakte spontan begeistring på Twitter.

Nylsått rådsmedlem, forfatteren Erik Fosnes Hansen, skriver i Aftenposten at Jensen «skvetter sin spesielle valgkampsaft» på hans integritet. (Han finner bildet så vellykket at han gjentar det.)

Hansen vil «ha seg frabedt enhver ufin antydning» om sine motiver fra Jensens side. Mon vi her er ved sakens kjerne?

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Kultureliten mot Frp. Rått parti?

  1. Tilbaketråkk: Eine grausame salbe. Men veldig morsom. « Norwegian Affairs

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s