Regjeringen vil forby kjøp av tiggere

Oslo (NB): Justisminister Knut Solbakken vil forby nordmenn å gi penger til tiggere. Det går fram av et forslag justisministeren oversendte Stortingets justiskomite før helgen.

Forslaget tar sikte på å få bukt med det voksende tiggerproblemet i Oslo, der fattige mennesker fra det tidligere Østeuropa befolker fortau og gatehjørner med tiggerkoppen foran seg. Byrådet i Oslo har flere ganger bedt om å få hjemmel til å forby tigging, men Solbakken har altså valgt en annen tilnærming.

– Jeg er av den oppfatning at det ikke er tiggingen i seg selv som er problemet. Fattige mennesker har til alle tider vært tvunget til denne fornedrende virksomheten. Problemet er menneskesmuglingen og kriminaliteten som følger med, og da er det viktig å rette innsatsen mot dem som finansierer gesjeften. Og mot bakmennene, sier justisministeren til NB.

Lovforslaget som er sendt til justiskomiteen uten forutgående høring, går i korte trekk ut på å gjøre det ulovlig å gi penger tiil tiggerne. Lovbruddet skal kunne straffes med bøter, mens gjengangere risikerer samfunnsstraff eller i verste fall ubetinget fengsel.

Folkefronten mot fattigdom, FMF, hilser lovforslaget velkommen. – Dette er et klart skritt i riktig retning, sier FMFs daglige leder Bengt Bråten. – Det griper selvsagt ikke ondet ved roten, altså selve fattigdommen som regjeringen også må avskaffe. Men det er et slag mot de kyniske bakmennene som tjener grovt på å utnytte disse menneskene, og mot nordmenn som kjøper seg personlig samvittighet ved å understøtte tiggingen.

Byrådslederen i Oslo er avventende skeptisk til forslaget. – Vi tviler på at dette vil hjelpe synderlig, sier han til NB. – Hvis politiet virkelig retter innsatsen mot dem som gir penger, er det en fare for at tiggingen bare vil gå under jorden. Og uten en slik innsats, får vi ikke bukt med fenomenet som skjærer utenlandske turister i øynene så snart de går av flytoget for å besøke vår vakre hovedstad.

Reklamer

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Regjeringen vil forby kjøp av tiggere

 1. leif a

  Er det ikke bare å gå litt rundt grøten. Enten så får vi akseptere tigging eller fjerne det. Det blir ikke noe mindre respektløst overfor trengende fattige om man angriper giverne i stedet tiggingen.

  Egentlig syntes jeg denne varianten er prinsipielt betenkelig. Når noen gir til tiggere må man anta det er fordi man vil hjelpe. Denne omgåelsen gjør det prinsipielt forbudt å være hjelpsom eller medfølende. (overfor fattige tiggere). For min del vil jeg reagere slik at jeg ville ‘bryte loven’ med god samvittighet hvis det var noen jeg virkelig ville hjelpe.

 2. Jeg slutta å gi for lenge siden, akkurat som om det hjalp 😉

 3. tthoro

  Det er beklagelig at NB ikke tar med FMFs tilleggskommentar: Vi forlanger at Staten samtidig med dette forslaget, kompenserer tigerne for inntektsbortfallet gjennom direkte støtte. Dette vil virke tilsvarende som Røde Kors etc fikk kompensasjon for bortfall av spilleautomater. Et tilskudd på minst 1000 kr per tigger pr dag er ikke mer enn hva verdens rikeste land må kunne ta seg råd til.

  Mvh,
  tthoro
  Ass. vise-generalsekretær i FMF (konst.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s