Tigging, veldedighet og politi

(Nyhetsanalyse fra NB):
Det er stømmen av fattige tiggere fra det tidligere Østeuropa, først og fremst fra Bulgaria, regjeringen håper å begrense ved sitt forslag om å forby pengegaver til dem som selger sitt egenverd på Oslos gater. Spørsmålet er om forbudet lar seg håndheve.

Da EU ble utvidet med en rekke nye medlemsland i 2005, medførte EØS-medlemskapet og Schengen-avtalen at grensene ble åpne for mennesker som kommer til Norge for andre formål enn turisme eller arbeid. Tiggerne i Oslo er det synligste resultatet av denne utviklingen, men problemet er også tydelig i Drammen, Bergen og andre byer.

En arbeidsgruppe under justisdepartementet har de siste månedene utredet hva som kan gjøres for å redusere eller avskaffe problemet. Gruppen peker blant annet på følgende:

Tigging er nedverdigende
Bakmenn tjener grovt på tigging
Romfolk er mest utsatt
Liberale tiggeregler lokker flere til Norge
Kvinner i aldersgruppen 40 til 60 gir mest til tiggerne

Byrådet i Oslo har ved flere anledninger bedt regjeringen gjeninnføre forbudet mot tigging på offentlig sted. Arbeidsgruppen har drøftet hvilke problemer et slikt forbud kan medføre. Den peker blant annet på at tiggerne blir fattigere og at tiggingen kan bli drevet under jorden av et forbud. Dermed endte man med å foreslå forbud mot å gi penger til tiggere, et forslag som nå er til behandling i Stortingets justiskomite.

Det framgår av utredningen at man i JD også har vært inne på tanken om å innføre en slags tiggerlønn. Denne kunne finansieres ved at man gir giverne et alternativ til å kjøpe tiggere på gaten, og i stedet donere penger til et fond som kan hjelpe de fattige der de kommer fra.

Man tenker seg at representanter for frivillige organisasjoner eller kommunale etater tar oppstilling ved siden av dem som selger tiggertjenester på offentlig sted og slik etablerer et alternativ til å kjøpe tiggere der og da. Publikum kunne bli tilbudt å gi kontanter, motta en giroblankett eller bruke kredittkort på mobile betalingsterminaler. Et fransk selskap har utviklet nye løsninger for trådløse kortterminaler på offentlig sted, og kommunene anbefales å innhente anbud fra dette og andre selskaper.

Verken dette eller andre radikale forslag fra arbeidsgruppen, er innbakt i forslaget til Stortingets justiskomite. Statssekretær Selma Innvik forklarer at man først vil se virkningen av et generelt forbud mot å kjøpe tiggere.

– Det vi kan slå fast, er at ingen tigger frivillig, sier Innvik. Hun mener det er skammelig at nordmenn finansierer en aktivitet fattige østeuropeere ser som siste utvei, og som menneskesmuglere og bakmenn profiterer på. De norske tiggerne er i stor grad ofre for narkotikasyndikatene.

Karin Zetlits i Høyre kaller forslaget fra justisdepartementet naivt. Den tidligere integreringsministeren sier det er meningsløst å forby pengegaver til tiggerne samtidig som man tillater tigging.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s