Kan SV og Frp møtes i forbud mot burka, niqab eller hijab?

Det ser ut som SV-ere og Frp-ere kan møtes i forslag om å forby visse klesplagg offentlig.

Blant de første andre fins det flere som verken er liberale eller tolerante. Uviljen mot fremmede og politisk frykt for islamistene, er antakelig et viktig element i mange frpeeres hijabmotstand, selv om den i pakt med tidsånden begrunnes mer med omsorg for småjenter.

SVerne som vil forby skautet i småskolen, argumenterer med livsutfoldelse og feminisme. Ikke noe galt i de verdiene. Dessuten er det på tide at partiet avkler seg den mest dogmatiske mulitulturalismen. Den har som ytterste konsekvens at verken demokrati eller likestilling er verdt å forsvare, dersom prinsippene støter mot noens kulturelle arv eller politisk-religiøse oppfatning.

Men SV er samtidig utløpet av en politisk strømning der individets frihet har stått høyt i kurs, den såkalte kulturradikalismen. Den er vanskelig å forene med statlige kleskoder i privatlivet. For det er faktisk privat hvordan du kler deg på offentlig sted, med mindre du utfører en jobb som krever spesielt antrekk (lærer, dommer, parkeringsvakt osv.)

For meg lyder det som oppdragersosialisme og statsglede når toneangivende SVere nå snuser på diverse klesforbud. Det ser ut til å starte med burka, som ingen bruker likevel, og med niqab, som nesten ikke er å oppdage selv om man krysser Grønland to ganger daglig. Flere åpner også for hijabforbud i skolen.

Før noen kommer så langt at de foreslår lovendring, håper jeg de rekker å tenke over noen spørsmål:

1. En lovendring må begrunnes i mer enn gode hensikter. Det må påvises konkrete skadevirkninger og holder ikke med mistanker. Hvis Amina (11) har hijab på skolen, men deltar ivrig i snowboard, kan man da straffe klesbruken utfra mistanke om at hun hindres i sportslig utfoldelse?
Hvis noen holdes borte fra gymen er det langt mer hensiktsmessig at skolen innkaller foreldrene og informerer om drukningsfare, enn å skape nye konflikter.

2. Ønsker SV enda en lov som straffer «forbrytelser» uten ofre? Hijab er jo ikke skadelig, ikke de andre plaggene heller. Hvis foreldre underkuer sine barn, fins det lover og bestemmelser allerede.

3. Får forslaget generell form, slik at også Smiths Venner og ortodokse jøder må justere barnas antrekk?

4. Hvordan skal et eventuelt hijabforbud håndheves og hva er straffen for å bryte det? Utvisning i tre dager for Amina? Gleder SVerne seg til oppslaget «Muslimske jenter nektes skolegang»?
Skal skolen ta av dem skautet? Med makt? «Rektor kledde av Amina»?

Skal voksne kvinner stoppes på gata hvis de bærer niqab, og bøtelegges? Politi med somaliske tolker på slep over Gamle Oslo, stikkprøver hver tirsdag fomiddag? Og hvis virkningen blir at kvinnene holder seg eller holdes hjemme, slik det jo er i noen land med sterk islamisme, hva har vi vunnet på det? Integrering?

5. Hvis forbud møtes med sivil motstand, der flere ikler seg eller sine barn forbudte antrekk for å motarbeide diskriminering, fremme islamisme eller støtte mørkemenn, skal vi prioritere politiressurser til å undergrave protestene med anholdelse og bøter?

Antakelig har noen av politikerne som nå heller mot ulike forbud, allerede tenkt over disse problemene. Og konkludert med at det de ønsker seg, er en sovende lovbestemmelse. Politiet skal ikke gjøre noe, og skolene stilles fritt til å håndheve på beste måte.

Håpet er at det vil begrense utbredelsen av antrekk som forstås religiøst, men som i virkeligheten symboliserer puritanisme, konservatisme og seksualangst.

Puritanisme, konservatisme og seksualangst skal etter min oppfatning ikke bekjempes med lovforbud, uansett hvor symbolske. De som mener det, har andre oppfatninger av statens og lovgivernes oppgaver, og av individets frihet.

Reklamer

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Kan SV og Frp møtes i forbud mot burka, niqab eller hijab?

 1. 1. Forbud mot hijab vil drepe skisporten slik vi kjenner den. De fleste skiløpere bruker hijab, særlig når det er kaldt.
  2, Et burkaforbud vil komme i konflikt med den samiske befolkningen da burka er en enmannslavvo som er koblingspunktet mellom samisk kultur og andre urbefolkninger.
  Kort sagt, la nå folk ha på seg hva de vil. Heller jenter med hijab enn gutter med buksa langt nede på bakskia(sagging), eller er det ei kobling der og? Skiamuslimer?

 2. Tilbaketråkk: Hijab eller ikkje hijab? | Ein raud tråd

 3. Gunnar Tveiten

  Litt av problemet, i alle fall for SV, er nok at de fleste ønsker at folk selv skal få velge fritt hva de ønsker å gå med, og det er et argument mot å forby klesplagg.

  Samtidig har mange ett inntrykk, mer eller mindre godt begrunnet, av at mange som går med heldekkende plagg i ulike grader blir presset eller tvunget til dette, og det er uønsket.

  Jeg kjenner 3 jenter som går med hijab, en av dem hater det som pesten, men har ikke noe valg, en av dem ville nok helst gått uten, men synes ikke det er en sak som spiller noen stor rolle egentlig, og den tredje tror jeg ville valgt å bruke det helt av seg selv. (hun som hater det som pesten, bor imidlertid i Iran, så hun har VIRKELIG ikke noe valg, og norske politikere kan nok gjøre lite for å hjelpe henne)

  Utfordringen blir å skille mellom disse, på gata ser jo alle 3 helt like ut.

 4. Gunnar Hansen

  Hva mener du med: «Får forslaget generell form, slik at også Smiths Venner og ortodokse jøder må justere barnas antrekk?»

  Har smiths venner krav til barnas antrekk??? Hvor har du det fra?? Irriterende med folk som uttaler seg om ting de ikke har peiling på.

  les mer på http://brunstad.org for info om Smiths venner. SANNE nyheter.

 5. hogrim

  @Gunnar Hansen
  Jeg kjenner flere som vokste opp sammen med barn fra menigheten Smiths Venner. De forteller at det fantes en tydelig kleskodeks. Hvis det er tatt ut av luften, er også eksempelet uheldig valgt.

 6. Hva med palestinaskjerfet, skal ikke SV forby det også? Det var en tid endel av deres mote-uniform.
  Jeg vet om mange som «tok avstand» fra palestinaskjerfet, men de røde tviholdt på sin rett til å bære andres hellige skjerf på sin uhellige måte. Det var vel en hellig mote for dem!

 7. Tilbaketråkk: Til små dyrs forsvar « Fra gransumpen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s