Kvalitetsjournalistikk

Jo Bech-Karlsen ved BI skriver i dag fornøyelig og interessant om hvordan noen norske tradmedier er i ferd med å fornye seg. Han skryter særlig av innovasjonsevnen i VG, NRK og Aftenposten.

Jeg tror han har rett i mye, særlig mht de to avisene. Dagbladet henger dessverre etter, både på papir og nett. At krisen har rammet min tidligere arbeidsplass hardest, er ingen god forklaring. Nettopp derfor er det viktigere for dem enn for noen andre, å skape nytt for å klare seg.

Etter gårsdagens terroraksjoner i Moskva, har de to Schibsted-avisene kombinert høyt nyhetstrykk (VG.no) med solid bakgrunnsstoff. Dermed ble det enda pinligere da db.no valgte å slå opp noen svakt underbygde spekulasjoner om at de kvinnelige terroristene var tvunget, voldtatt og dopet, som om det skulle forklare hendelsen.

Aftenposten holder tak i sine avsløringer av brutale fagforeningsmetoder i politiet. Det ligner stadig mer på det amerikanske transportarbeiderforbundet under Jimmy Hoffa, og etterlater iallfall hos meg en usikkerhet om det demokratiske sinnelaget i deler av korpset.

Ett forbehold her: Avisas reportasjer om asylsaken som endte i Italia, skiller ikke særlig tydelig mellom hva avisa selv har undersøkt og hva parten som vil ha omgjort utvisningen, påstår. Fornyelsen av Aftenposten kan sette troverdigheten i spill og gjøre at den ligner mer på røffere medier i forenkling, overdrivelser og dramaturgi. Det blir interessant å se om avisas ekstreme sentrumskurs i politikken, kombinert med tabloide grep, styrker oppslutningen eller gjør at avisa blir for lik konkurrentene.

Det er også synd at Aftenposten ikke helt makter å forene dristigere nyhetsjakt og vinkling med tradisjonell styrke i deskens redigering av tekstene. I dag stoppet jeg (og kom ikke videre) ved to avsnitt som etter min mening aldri skulle fått passere:

«Muligheten til å kontrollere alle passasjerer som går ned i metroen, og dermed gjøre et terrorangrep umulig, er praktisk talt ikke-eksisterende.»

Og fra sportens verden:

«Etter at klubben fra Englands sørkyst viste frem regnskapstall rødere enn en nykokt hummer, la styrelederne ut agn for å fiske inn potensielle investorer. Så havnet man i garnet.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Aftenposten, Dagbladet, VG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s