Hva er det med rockejournalistikken?

En musikkanmelder jeg liker godt, har gitt terningkast 5 til et band som utfra forsidehenvisningen i nettavisa, er ukjent for meg. Jeg klikker straks på artikkelen for å se om dette er noe jeg bør låne øre.

Anmeldelsen går i denne tonen:

«Det låter noen ganger som om «Long Days Flight»-æra Kåre & The Cavemen spiller Nick Drake-katalogen, andre ganger som om Fairport Convention og Fleetwood Mac skulle blitt fusjonert under oppsyn av Jim O’Rourke — selvsagt med gitarist Fiske i en perfekt Buckingham/Thompson-symbiose. «

Med andre ord. Ja, hvorfor ikke med litt andre ord? Her er tilsynelatende åtte rockreferanser i løpet av snaut 50 slike. Skal jeg slå opp i Wikipedia like mange ganger, eller bare skamfullt konstatere at fruktsalaten ble for rikholdig for min enkle gane?

Det er liten tvil om at referanser er nyttige i kunstanmeldelser. Nerdrum ble straks knyttet til Rembrandt, og lesere som bare hadde sett ett av bildene hans gjengitt på avispapir, kunne forstå hva journalisten (og Nerdrum) mente.

Men hvis omtalen av den unge, norske opprøreren hadde inneholdt referanser til 8-10-12 gamle malere, ville vi forstått tilsvarende mer? Og hvor mange av oss er i så fall «vi»?

Reklamer

1 kommentar

Filed under Mediekritikk er konkret, Uncategorized

One response to “Hva er det med rockejournalistikken?

  1. Rockejournalistikken har blitt et referansehelvete fordi rockemusikken er blitt det. Resultatene peker jo i begge tilfelle i liten grad fremover. Vi får en loop som sakte, men sikkert tømmes for mening. Denne formen for jorunalistikk har vel også mindre status nå. Synes forøvrig et magasin som Popmatters har veldig gode artikler om populærkultur, musikk også innbefattet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s