iPadrefleksjoner

En uke med iPad og langsom bearbeidelse av inntrykkene fra storartet studietur til San Francisco og Los Angeles med New Media Network, tanker:

iPad imponerende nettbrett. Savner riktignok Flash, siden fraværet gjør at en god del nettinnhold ikke åpner. Men Jobs har bestemt seg for at teknologien er dårlig og skrubber andre funksjoner, sies det.

Brettet har klart begrensninger som laptoperstatter. Savner høyre musknapp, multitasking (kommer november) og det er en rekke produksjonsoppgaver jeg ihvertfall ikke ser hvordan jeg kan utføre på den.

Men den er utrolig artig til surfing, sosiale medier, fotos og video. Og oppsiktsvekkende god som digital notatblokk på møter og konferanser (norsk tastatur når iPad slippes her). Jeg smokker inn bilder med egen adapter/sdkortleser. Savner bedre opplegg for å sortere dem etterpå.

Gjør enkel bilderedigering i Photogene.
Frydes over Flipboard (magasinversjon av ditt nettverk på FB og Twitter)
Liker IM + Lite til chatting (bruker gtalk, men server mange)
Elsker Guardians bildegalleri Eyewitness
Håndterer dokumenter med Quickoffice pluss Dropbox
Liker Kindle på iPad
Gleder meg over ny oppdagelse hver dag

Mediekonsum?
Bare testet et par betalapper. Time magazine er lekker. Men jeg går meg bort innimellom. Viktigere: Det føles underlig å lese digitalt uten å kunne lenke, tipse, dele og spare(?)

Gikk fra appen deres til nettsiden for å finne en spennende artikkel av Joe Klein så jeg kunne dele den (http://www.time.com/time/politics/article/0,8599,2015481,00.html). Hm, hvor er lenkeknappen her. Kan jeg htmlkode denne saken? Ser ikke funksjonen i wordpress-appen.

Dermed sniker tvilen seg inn: Hvorfor betale for Time på iPad når det har sosiale og produktive fordeler å lese dem gratis på web?

For at jeg skal betale kr 29 pr. blad, må de antakelig skjerme innholdet. Det mener Nieman Journalism Lab at de er i ferd med å gjøre:
http://www.niemanlab.org/2010/07/this-week-in-review-times-non-pay-paywall-free-vs-pay-in-britain-and-what-to-do-with-content-farms/

Selvsagt greit, men så gjenstår spørsmålet om Times innhold er godt nok og eksklusivt nok til at jeg vil gjøre det særlig ofte. Tror egentlig bare stykkbetaling for enkeltartikler og skribenter er aktuelt, med mulig unntak for Economist.

Hvis mange etablerte medier trekker kondom over innholdet, slik en av Niemans kilder originalt karakteriserer «innholdveggen uten dør», er jeg ikke så sikker på at den åpne weben får banesår av det. En slik utvikling rydder jo samtidig plass for nye aktører som får redusert konkurransen fra de store mediehusenes gratisinnhold.

(Skrev altså denne posten på WordPress’ app. Gøy, men ville gått 50% raskere på laptopen og blitt mer elegant.)

Reklamer

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “iPadrefleksjoner

 1. Øivind

  Sikkerhetskontrollen på Gardermoen har tydeligvis bestemt seg for at iPaden er en laptop (den må tas ut av veska før sikkerhetssjekken), så den delen av diskusjonen er avgjort …

  Ellers enig i mye her. For å ta betalt på nett må du levere unikt innhold. Punktum. Wired synes jeg gjør en veldig bra jobb med sin app/magasinløsning, for ikke å snakke om at prisen blir svært attraktiv for oss nordmenn (21 kroner for et nummer, mot 95 hos Narvesen). Det blir et kuriøst poeng, men engelskskrivende magasiner får en konkurransefordel likevel.

  Lenker, deling osv. bør bli en selvfølge etterhvert, noen allmenne fordeler utover eksklusivt innhold må nesten følge med applikasjoner/magasiner som koster penger.

  Ellers gjelder fortsatt Apple-credoet «vi vil ikke at dingsene våre skal gjøre alt, men at det de gjør skal de gjøre veldig bra». Det er tydeligvis også tilfelle med iPad. Jeg har for lengst gått bort fra tanken om at den skal kunne gjøre alt, men til bestemte ting (sofasurfing, epost, twitring, facebooking, Kindle, video osv.) er den strålende. Bruker den også litt som kontroll-enhet ved musikkproduksjon – ettersom den har multitouch er potensialet stort.

  Med sin iPad-satsning mener tydeligvis Aftenposten at plattformen er liv laga, eller i det minste *kan* lage liv, men jeg er spent på om norske publikasjoner har unikt nok innhold til å få innpass hos de betalingsvillige. Morgenbladet kunne jeg tenkt meg å betale for, men Aftenposten har altfor mye stoff en finner andre steder til at jeg hopper på noe abonnement (forutsatt at de ikke finner opp kruttet på ny med det de nå holder på med). Vi fer sjå.

 2. Bra oppsummering av førsteinntrykk, Helge! Deler de aller fleste av dem. Det viktigste inntrykket jeg sitter igjen med er hvor lett det er å flytte en del av surfingen inn i sofakroken. Selv bruker jeg også Box.net (tilsvarende Dropbox) til å ha lett tilgang til alle dokumentene mine.
  Men noen ulemper er det også.
  Jeg har blogget om mine egne inntrykk her:
  http://www.betatales.com/2010/09/02/what-i-love-and-what-i-hate-with-ipad/

 3. En fin gjennomgang av brukeropplevelsen, men savner fortsatt den kritiske journalismen vedrørende slike plattformer.

  Ved å signere utvikleravtale til Apple går man altså med på deres kriterium for innhold. Jeg klarer ikke å få det til å gå i hop med god presseskikk.

  Den eneste mediekaren der ute som ser ut til å stille kritisk spørsmål i den sammenheng er Jan Omdahl.

  http://www.dagbladet.no/2010/04/20/kultur/data_og_teknologi/tekno/apple/pulitzer/11364977/

  «Merkelig nok» har ikke en eneste journalist stilt slike spørsmål til egne redaktører i de publiserte nyhetene om iPad-lanseringer. Det skuffer og da sitter man her og undres om det for norske medier er greit at Apple setter kriterium for hvilket innhold «Aftenposten-iPad» o.l. aviser får.

  Om fri og uavhengig presse er målet kan det være en fordel å vente på pads hvor man ikke må signere slike vilkår 🙂

 4. Helge Øgrim

  @Vidar
  Tror ikke det er riktig at ingen har stilt spørsmål, vi har blant annet gjort det i Journalisten.no.

  Dette er jo en ny plattform, og omtalen kunne gjerne vært mer kritisk. Men hvor er belegget for at Apple vil begrnse Aftenpostens innhold?

 5. Trygve Monsen

  Også jeg deler dine vurderinger, Helge. Du venner deg fort til at det ikke er noen musetast på iPad.

  Det blir spennende å se hva VG og Aftenposten gjør med sine apps. Det skal tjenes penger fra første stund, og det tror jeg går.

  Min favoritt-apps er Der Spiegel. Den koster meg knappe 30 kroner via iPad, og jeg får den lørdag kveld. Hos Narvesen må du ut med 57 kroner, og den kommer kanskje tirsdag.

 6. @Helge Om Apple ønsker å begrense APs innhold avhenger av om AP holder seg innenfor Apples moralske kodeks hva innhold angår. Steve Jobs har selv uttalt at Apple har et moralsk ansvar for innholdet på iPad, det er som om en pc-selger skulle sagt de hadde et moralsk ansvar for innholdet på Internett, eller en TV-selger skulle vært moralsk ansvarlig for hvilken TV-kanaler man får tilgang til.

  En fri og uavhengig presse som binder seg til et plattform-avhengig lesebrett og signerer en avtale med innholdsføringer er i mine øyne ikke en fri og uavhengig presse. De går med på innholdsføringer (og om de signerer uten å ha intensjon å følge dette, så mister de uansett integritet for å signere en avtale på falske vilkår) og de gjør seg avhengig økonomisk av et selskap som tidligere har gått til sak blant annet for å utfordre kildevernet.

  I et medievitenskapelig lys er det lite som overrasker her. Papiraviser var motvillig til overgang til nett, fordi forretningsmodellen var heller usikker (for å si det mildt) og man ville beskytte det man hadde. Dette er helt normalt når ny teknologi kommer (platebransjens motvilje mot digital nedlasting et annet eksempel) Nå som man ser inntektspotensiale går man ukritisk til verks og til og med signerer en avtale som setter innholdsføringer for egen publikasjon.

  Det kan nesten sammenlignes med at en avis kun går inn for å bli solgt i en butikk, hvor da også butikken har en avtale som setter innholdsføringer. Butikken er forøvrig en av verdens mektigste bedrifter, om man skal se dette i et større perspektiv.

  Som leser mister jeg tillit og enhver iPad-utgave er en rosa-avis, for å spille på rosablogger-betegnelsen. De kan telle mer penger i banken, men lesere som meg vil sky dem som pesten og forholde seg til de som prinsippfast holder seg borte fra det som kan skade integriteten.

  Avisene burde ventet til plattform-uavhengige, eller plattform-avhengige som garanterer full redaksjonell frihet. Apple er per dags dato ikke et slikt alternativ (de har historie for å gi etter for press, men hvor er presset fra mediene?). Ikke at jeg forventer at avisene lytter til leserne fremfor lommeboken, men jeg håper og tror at dette vil tilpasse seg og at vi får fremtidige leserbrett hvor pressen er sikret sin uavhengighet.

 7. @Vidar: du må gjerne legge Apple for hat, men du bør iallfall forsøke å være etterrettelig og konstruktiv i din kritikk hvis du skal bli tatt på alvor.

  Hvis du vet noe vi andre ikke vet om Apples avtaler og praksis for iPad, så kom med kilder og vær konkret. For du har ikke akkurat belagt din uvilje med argumenter det går an å forholde seg til.

  Når, og hvor, har vi eksempler på at Apple kan og vil begrense ytringsfriheten til en publisist mer enn en hvilken som helst nettleverandør, PC-fabrikant eller telekommunikasjonsleverandør? Har du noe som helst belegg for å antyde at Apple kan eller vil bestemme hva du og jeg skal kunne få tilgang til om vi bruker en iPad? I så fall, kilder?

  Så vidt jeg kan se, vil dette ansvaret fremdeles være der det hører hjemme, hos den enkelte redaktør og utgiver. Eller vet du om ett eneste nettsted som ikke f.eks. Telenor eller Telia filtrerer allerede, som Apple hindrer oss i å klikke inn på? En eneste artikkel eller video på nettet som Apple hindrer en iPad-bruker å lese eller se?

  Joda, også jeg vet at Apple stiller krav til utviklere om tekniske forhold til en app, og til at innholdet i en app ikke skal være over et visst nivå støtende utfra selskapets moralkodeks. I praksis handler dette om at iOS-plattformen teknisk skal være mest mulig homogen og funksjonell (les: ikke virus eller råtne apps) og at Apples egen nettbutikk ikke vil være vertskap for porno. Det har vel Apple til felles med f.eks. Aftenposten, som stiller tekniske krav til annonsemateriell og innholdskrav til annonser som skal publiseres i avisen (Lek får neppe vist midtsidepiken fullt utbrettet i Aftenposten, heller, med mindre redaksjonen selv ønsker å illustrere en sak med en faksimile).

  Derimot kan jeg ikke se at Apple en gang har antydet ønske om (eller mulighet til) å kontrollere hvilke nettsteder du kan surfe på med f.eks. Safari eller Opera på iPhone og iPad, og heller ikke lagt seg oppi hvilket innhold en publisist f.eks. vil streame eller vise med sin app.

  Jeg har apps fra Aftenposten, the Independent, NYT, MacWorld (SE), Zinio, NRK, TV2 for bare å nevne noen, som alle er laget for å formidle innhold som forskjellige publikasjoner gjør tilgjengelig via nettet. Hvis du kan fortelle meg med noe annet enn spekulasjoner eller konspirasjoner når og hvordan Apple har gått til verk for å bestemme hvilket innhold disse app-leverandørene skal kunne formidle, så er jeg interessert i å høre det.

  Hvis du derimot ikke har noe konkret å fare med, er det bare å konstatere at spurvene du prøvde å skyte, ikke lot seg affisere av løskrutt.

 8. Helge Øgrim

  Noen uker senere….
  Tror iPad egner seg veldig godt for magasiner, men har beskjedent potensial for aviser. Det vil si, man kjøper ikke iPad for avislesing via betalapp.

  Men når man kanskje har vent seg til å lese tekst på en skjerm av denne typen, kan det tenkes at gode avisløsninger, og de kommer, får salgspotensial.

  Ellers ser det ut som appene kan prises til dobbel iPhonetakst på iPad. Positivt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s