Den store skattesutredagen, tanker om skattelistene

Tom Egeland kalte dette » Den store skattesnokedagen» på Facebook, og det ble en morsom diskusjon. Hanne LK har blogget om innvendingene mot den nokså særnorske åpenheten her, og sikkert mange andre. Hun linker blant annet til George Gooding, som har konkrete forslag til å legge om ordningen.

Jeg synes debatten er nesten like repetitiv som selve kjendisdekningen på ligningsdagen. Her er mine spontane bidrag i debatten hos Egeland:

Nå har det seg jo sånn at norske skattelister er åpne ved politisk vedtak. Ville vært rart om det da ikke fantes medier som skrev om kjente menneskers ligning. Skjønner ikke at det kan kalles snoking å formidle offentlig informasjon.
………………
Poenget med et åpent samfunn er jo at åpenheten kan brukes. Dermed kan den også misbrukes. Men å kritisere tøvete journalistikk ved hjhelp av tenkte inbruddstyver med skatteapp i mobilen, syns jeg ikke funker.
Denne risikoen har forøvrig vært omtalt hvert eneste år, men er ennå ikke særlig dokumentert.
…………….
Hvem har opplevd eller kjenner noen som har opplevd vesentlig ubehag av den offentlig ligningen i de 360 dagene som er gått siden støvet la seg forrige gang?
………….
Tore: Ja, amerikanerne er jo mye mer liberalistiske/autoritære/kriminalbrutale/innsynsåpne enn oss (og jeg liker mye av det). Men land er og skal være forskjellige, så jeg syns ikke det blir så relevant.
……………
‎@Tom. Jeg har ikke mål, men tipper det meste er kortlivet og overflatisk dekning av tall som jo også har store mangler hvis poenget er å fortelle hvilken økonomi de omtalte egentlig har.

Men hvis poenget er «det står ekstra mye dumt i (nett)avisene på skattelistedagen», så ligner det på Grand Prix og Aschehougs hageselskap i ulike formater.

Skulle ønske vi kunne skille mellom det man syns er dumt, som knapt bør forbys, og det man mener er så skadelig at det rimeliggjør mindre (elektronisk) åpenhet om ligningstall. Så kunne vi diskutert det siste på merittene.

Livet er for kort til endeløse repriser. Jeg hører Dylan om igjen, ikke Doors.
……………….
@Stein Vel, ligningen er offentlig i Norge siden 1800-tallet. Jeg tror det består, selv om andre land er annerledes. Kanskje ordningen får større legitimitet om mediene skriver mindre (eller mindre underlødig) om personskatten. Men i så fall burde jo de som er mot offentlig ligning, glede seg over utviklingen :- )

Det gjøres NOE direkte interessant journalistikk på skattelistene, som i dag VGs om barnehageeiere. Også den er populistisk vinklet, men knapt krenkende. Og kan knapt kalles spekulasjon?

Jeg forsøker å antyde at det er to fløyer blant de mest indignerte. Noen vil ha hemmelig ligning (privatsak). Andre vil ha mindre kikking i mediene (nedrig). Syns de skulle skille lag så debatten ble mer oversiktlig.

Jeg liker ikke forslaget om at bare mediene og futen skal ha innsyn (@Tore), det passer dårlig med et åpnere samfunn. Og etterlyser fortsatt dokumentasjon av de konkrete skadevirkningene som skal begrunne mindreoffentlighet.

Det som kanskje forener de to fraksjonene, er forestillingen om de ekle kikkerne. Er det plebeierne og deres fôrverter i mediene?

Har ikke skjekket med Eia, men nysgjerrighet er antakelig et verdifullt gentrekk. Jeg klarer ikke å følge forargelsen.
…………………..

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s