Egypt: Dette lurer jeg på

Informasjonen fra opprøret i Egypt er både overveldende og forvirrende. Her er noen av spørsmålene jeg savner grundigere svar på, kanskje du kan hjelpe:

1. Er Egypt en politistat (som Tunis var),
et militærdiktatur (som Bernard Henri Levy hevder i Aftenposten i dag),
et partidiktatur for NDP (som Kina)
et Mubarak-diktatur
eller noe annet?

2. Hva er Mubaraks målsetting.
Vinne tid for å få med seg milliardene han har stjålet?
Sikre at de han representerer (se over) beholder makten?
Slå ned oppstanden og beholde makten?

3. Har M fortsatt muligheter til å vinne?
Hvor stor støtte har han?
Hvis hæren står bak ham, kan regimet ta en Tienanmen?

4. Hvordan er holdningene til regimet/radikale endringer/små endringer/demokrati/teokrati i overklassen/middelklassen/underklassen/blant ungdommen?

5. Hvor sammensveiset er muslimbrødrene og hva er deres optimale målsetting? Hvilken taktikk følger de nå?

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Egypt: Dette lurer jeg på

 1. Støntanalyse: (eller rask brainstorming om du vil, forsøk på svar på noen spørsmål)
  1. Politistat, hvor det fryktede mukhabarat, eller sivilkledd politi er en del av dagliglivet til folk. Disse har, som i Syria, eller i mindre grad Jordan, lang erfaring med å slå ned på opposisjon, har hatt spesielt mye å gjøre etter 2005, da demokratibevegelsen tok av.

  2. Mubarak omgir seg nok med en del ja-menn og virker ikke ha helt tak på situasjonen. Han tror han kan slå tilbake opprøret og beholde makta.

  3. Mubarak har støtte i eget parti, i sikkerhetsapparatet (politi, mukhabarat) og nok blant ansatte i statseide bedrifter og i statsapparatet. Og blant eldre garde.

  4. Regimet er råttent, politisk system må endres. Egypt har betydelig middelklasse, folk har mye utdanning og leser aviser, elsker internett. Så her er det godt potensial.

  5. Muslimbrødrene er velorganisert og har muligens en oppslutning mellom 10 og 20 prosent. Ikke radikale slik en del salafistgrupepr i Egypt er. Ønsker ikke et teokrati elelr kalifat. Akkurat nå jobber de sammen en koalisjon av grupper og partier, slik som sekulære og liberale Wafd, sosialistparti og andre under paraplyen Kifaya- som betyr nok.

  Kontraspørsmål:
  Føler du at norsk presse ikke får fram dette i sin dekning?
  Hvor er fokuset hos norske journalister i Kairo/hjemmedesk?
  Undervurderer de sitt publikum?

  God helg

 2. Helge

  Hei Maren!
  Takk for synspunkter/analyse.
  Jeg følger dramaer på TV, der det brukes ganske lite plass på analyse, og på nett, der det jo er mer.
  Jeg savner egentlig mest åstedsreportere som reflekterer slike spørsmål i den løpende dekningen. Men dey er selvsagt vanskeligi denne stormen, der det dessuten er farlig å jobbe.

 3. Ofte må man jo rapportere fra steder hvor man har liten forhåndskunnskap, og det hjelper ikke hvis man er i en truet situasjon. Ofte er det delt ansvar mellom journalist og hjemmeredaksjon å sørge for at man har riktig kunnskap begge steder for å kunne håndtere dekning. Dette er jo noe av problemet med at det er så få korrespondenter, det er jo nesten bare fastboende som vil ha tid og anledning til å bygge opp slik kunnskap.

  Mitt inntrykk av det jeg har sett av norsk dekning er en ganske handlingsorientert løpende dekning på Nyhetskanalen og i nettavisene, men en tyngre og mer analyserende dekning i NRK. 24/7 dekning kan gå utover perspektivene og overblikket. Men det er jo det vi har mer periodiske publikasjoner til 🙂

 4. Helge

  Jeg tror også politistat er en bedre beskrivelse enn militærstat(diktatur). The Daily har en god kommentar der Egypt/Mubarak sammenlignes med Indonesia/Suharto. Den inviterer til optimisme mht framtida etter diktatorens fall.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s